2015. április 10., péntek

Ha nem akar imádkozni...

Általában szeretnek a kicsik imádkozni, de nem mindenki, és nem akárhol, nem akármikor. És olyan is van, aki soha, sehol. Mint az az 1.c-s kislány nagymamám egy másik versében:

Almási Mihályné:
A néma kislány

Ismerek egy kis leánykát,
bájos, takaros,
anyukának szemefénye
kedves, aranyos

Az első osztályban is
nagyon szeretik
kisfiúk és kisleányok,
tanító nénik.

Egy fogyatkozása van csak:
- képzeljétek el –
néma ez a kisleány, ha
imádkozni kell.

Imádkozik – azt mondja ő –
s tényleg azt teszi,
behunyja szemét, de ajkát
csak nem nyitja ki.

Úr Jézusom, áldd meg! Kérünk:
nyisd meg ajkait!
Hadd halljuk meg mi is végre,
hogy imádkozik!

Ezt biztosan tudjuk tenni - imádkozni, hogy akarjon, merjen hangosan imádkozni is. És persze lehet bátorítani például azzal, hogy az Úr Jézus is imádkozott. Adhatunk gyakorlati segítséget is:

1, Tanítsuk meg neki a Mi Atyánk kezdetű imádságot. Ezt bármikor elmondhatja akkor. Ha az Úr Jézusnak megfelelt, nekünk is jó lehet :-) Akaratlanul is megtanulhatja, ha netán nem akarná tanulni - ha minden este elmondod neki lámpaoltás után, ha akarná sem tudná nem megtanulni!

2, Mondjunk el mi magunk egy rövid imát, amit utánunk mondhat. Ha nem akarja hangosan, akkor is mondjuk el mi magunk, aztán hagyjunk elég időt neki arra, hogy ha akarja, tudja magában elismételni. És ne kérjük számon rajta, hogy elmondta-e!

3, Vegyünk egy olyan könyvet, amiben vannak gyermekeknek szóló imádságok, és ebből olvassunk fel egy-egy imát. Ha szívesen mondják utánunk, hagyjunk rá időt soronként! Ajánlom például a Kicsik lapozgató imakönyvét, vagy az Imádságok gyerekeknek című könyvet - ez utóbbiban nagyon sok ima van, én néha átírva olvasom belőle az imádságot ;-)

4, Van olyan képes Biblia is, amiben van előre megfogalmazott imádság. Olvassuk fel azt is a történet után automatikusan - és hátha gyermekünk magától is mondja utánunk! Mi most vittük vissza a könyvtárba a Jó éjszakát! című könyvet. A történet után mondtam nekik, hogy van itt egy imádság is, elolvasom nektek, és ha jónak találjátok, utána közösen elmondjuk imádságként. Mindig jónak találták :-)

5, Tanuljunk meg közösen imádságot (vagy csak mi, szülők ismételgessük, ld. 1.pont), és választhasson, hogy betanult imádságot mond, vagy inkább saját szavaival imádkozik. Ne az legyen a kérdés, hogy "Imádkozol-e?", hanem az, hogy "Melyiket szeretnéd imádkozni?"!


Ti hogyan szoktatok imádkozni a gyerekekkel? 
És milyen könyveket ajánlanátok imádkozáshoz, ami bevált?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése